Kladdkaka går ganska fort att svänga ihop, proportionerna mellan råvarorna är inte superviktig och det blir gott nästan hur man än bär sig åt. Grovhacka mörk choklad till smeten för att få små delikata fickor av chokladighet mitt i kakan. Whisky ger kakan en vuxen smak som passar perfekt till kaffet.

Kladdkakan avnjuts bäst kall med vispad grädde och en kopp kaffe.

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Måltid: Efterrätt, Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 6 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 dl kakao Kung Markatta
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl whisky
  • 75 g choklad mörk, grovt hackad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form, ca 24cm i diameter. Skär smöret i kuber.
  • Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. När det börjar bli "trögt" tillsätt äggen, ett i taget.
  • Blanda i whisky och hackad choklad. Bred ut smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 20-30 minuter, den kortare tiden för mycket kladd och den längre tiden för en torrare kaka.
  • Ta ut kakan och låt den svalna under handduk. Servera med grädde eller vaniljvisp.