Ett klassiskt recept som jag gissar varit med i Vår Kokbok ända sedan den gavs ut första gången 1951. Min version av boken är artonde upplagan, det finns fler efter det och jag har nog några av dem i gömmorna men just denna fläckiga och slitna sak är min ständiga favorit och inspirationskälla. Så fort jag saknar ett recept eller en klassiker är det till ”Vår Kokbok” jag återvänder. Använd en sockertermometer, det gör livet mycket lättare.

 

Ett klassiskt svenskt julgodis.
Ett klassiskt svenskt julgodis.
Portioner Tillagningstid
75st 30min
Portioner
75st
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Blanda grädde, sirap och socker i en vid tjockbottnad kastrull. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°C, cirka 10-15 minuter. Vid 130°C blir knäcken mycket hård.
  2. Ställ ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
  3. Tillsätt mandel, ströbröd och bakpulver. Ströbrödet gör knäcken drygare och bakpulvret gör den porösare.
  4. Fyll formarna med två skedar eller såsslev.
  5. Förvaras svalt i burk med lock och smörgåspapper mellan lagren.