Knäck är en omistlig del av det svenska julfirandet och receptet har sett ungefär likadant ut sedan urminnes tider. Åtminstone sedan 1600-talet har knäck varit ett viktig julgodis. Hackad sötmandel ingår vanligtvis i receptet, men den går att hoppa över om man är nötallergiker eller om man bara ogillar nötter. För att få variation i sin knäck kan man röra ner en matsked vanilj eller kakao istället, häll upp ungefär halva smeten i formar och tillsätt smaksättningen i den andra halvan så får du två sorters knäck på en gång.

Två sorters knäck är inte svårt att göra!
Knäck
Två sorters knäck är inte svårt att göra!
Portioner Tillagningstid
60st 1timma
Portioner
60st
Tillagningstid
1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten är 125°C. Saknar du sockertermometer ska smeten klara kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.
  2. Hacka mandeln, om du ska använda den.
  3. Tillsätt hackad mandel, ströbröd och smör. Fördela ungefär hälften av smeten i knäckformar.
  4. Rör ner kakao i resten av smeten som är kvar. Eventuellt, om du är pysslig som jag kan du behöva värma på smeten lite emellanåt eftersom den svalnar i kastrullen och blir lite omedgörlig.
  5. Fördela resten av smeten i formar och låt stelna. Förvara i kyl.