Kompott är en underbart enkel smaksensation som kommer från franskans compote – blandning. I all enkelhet handlar det om att koka ihop goda frukter och/eller bär, och att det ska finnas kvar frukt- och bärbitar efter tillagningen, till skillnad från kräm som är slät.

I en del recept används alkohol för att ge lite extra sting, men här gör vi en alkoholfri kompott som kombinerar syrliga rabarber och söta äpplen kompletterad med ett drag av kanel. Servera gärna med lite vispad grädde eller en klick kvarg, antingen naturell eller smaksatt beroende på vad du gillar.

Syrliga rabarber och söta äpplen i en enkel men väldigt smakrik efterrättskompott, här serverad med en klick vaniljkvarg.

Kompott med äpple och rabarber

Måltid: Efterrätt
Kök: Frankrike
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g rabarber
  • 500 g äpplen
  • 5 msk strösocker
  • 1 st kanelstång

Instruktioner

  • Tvätta och skär rabarberna i centimeterlånga bitar. Häll ner bitarna i bakmaskinens behållare.
  • Skala och kärna ur äpplena, och skär bitarna i grova bitar. För att kontrastera rabarbernas syrlighet, använd gärna en fast och ganska söt äppelsort. Häll ner bitarna i bakmaskinens behållare.
  • Häll i strösockret och lägg ner kanelstången i behållaren.
  • Välj meny 11 på bakmaskinen och tryck på start. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för sylt.
  • När kompotten är färdig, plocka bort kanelstången och häll över den i väl rengjorda burkar medan den fortfarande är het.