Gröt tillhör en av de viktigaste basfödorna i det svenska bondesamhället. Sannolikt spelade gröten även en viktig roll under vikingatiden. Festlig gröt gjordes på mjölk och med en smörhåla, en klick smör fick smälta ner i mitten av gröten. Till vardags gjorde man enklare gröt på vatten. Uttryck så som att “hålla sig på sin kant” och “hamna i smöret” kommer från den urgamla traditionen att äta gröten med sked ur en gemensam gryta. Troligtvis är kornmjölsgröten den vanligaste sorten under vikingatiden, förr var kornet vårt vanligaste sädesslag. Idag används kornet mer som djurfoder, vilket är synd då det har väldigt goda egenskaper och är väldigt näringsrikt och nyttigt.

Len och inte så sötsliskig som mannagryn.
Kornmjölsgröt
Len och inte så sötsliskig som mannagryn.
Portioner Tillagningstid
2portioner 15minuter
Portioner
2portioner
Tillagningstid
15minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Koka upp vatten och salt.
  2. Vispa ner mjölet lite i taget. Rör om så det inte blir klumpar.
  3. Låt koka sakta i cirka 10-12 minuter, den längre tiden för en mer stabil gröt.