Körsbär har i århundranden varit en uppskattad medicinalväxt, och inte utan anledning – de röda eller nästan rödsvarta bären innehåller gott om c-vitamin och antiinflammatoriska ämnen. Stenfrukten har även används för att göra vin och som kryddning i olika former av brännvin och starka drycker, och i det här fallet en körsbärslikör med en underbar färg.

Det går att använda olika typer av alkohol, bland annat vodka och brännvin, för att göra likör. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera.

Med smak av sommar och dignande körsbärsträd.
Körsbärslikör
Med smak av sommar och dignande körsbärsträd.
Portioner Tillagningstid
5dl 12veckor
Portioner
5dl
Tillagningstid
12veckor
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: dl
Ingredienser
Portioner: dl
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skölj och kärna ur körsbären, och plocka även bort eventuella skaft och liknande skräp. Placera bären i en glasburk och häll över alkoholen.
  2. Förslut burken och låt burken stå i 8 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  3. Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  4. Låt flaskorna stå mörkt i minst 4 veckor före servering.