Hemgjord buljong är ett utmärkt sätt att ta tillvara det fina, köttiga skrovet av en rejäl kyckling. Var lite försiktig med saltet, det är lättare att tillsätta mer mot slutet än det är att ta bort. Om du inte vill ha buljong kan du reducera ner det ännu mer, så det blir fond istället. Perfekt att krydda såser, soppor och grytor med – och garanterat fritt från tillsatser. Det är nästan omöjligt att säga hur mycket det blir eller hur mycket sås det räcker till, eftersom det beror helt på hur mycket du reducerar buljongen och om du tillsätter några ytterligare kryddor. Oregano, basilika, persilja och andra örtkryddor är väldigt gott i hemgjord buljong.

Extremt koncentrerad, massor av smak.
Kycklingbuljong
Extremt koncentrerad, massor av smak.
Portioner Tillagningstid
1burk 6timmar
Portioner
1burk
Tillagningstid
6timmar
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: burk
Ingredienser
Portioner: burk
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skölj skroven och lägg i en stor gryta. Skala och skiva morötterna, löken och sellerin. Häll det i grytan med kycklingen och saltet och häll på vatten så det täcker, det blir cirka 3 liter vatten, kanske lite mer.
  2. Låt sjuda sakta tills skroven i stort sett faller isär, 2-3 timmar eller mer. Det hänger på hur stora skrov du har. Skumma om det behövs.
  3. Sila buljongen så att du får bort ben och grönsaker. Häll tillbaka buljongen i grytan och sjud ett tag till utan lock, ju mer vatten du sjuder bort ju mer koncentrerad buljong eller fond får du.
  4. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Fonden går utmärkt att frysa in i ispåsar, så är det bara att ta fram så många som du behöver när det är dags att laga mat sedan.