Kycklingpaj med molesås

Molesås, mole poblano, är en traditionell mexikansk sås med mycket gamla anor som görs på en mängd olika ingredienser, däribland choklad. Den används oftast till kyckling och här har vi valt att placera alla godsakerna i ett pajskal.

Molesåsen kan också med fördel användas till kycklingspett eller grillade kycklingklubbor.

Kycklingpaj med molesås

Måltid: Huvudrätt
Kök: Mexico
Tillagningstid 50 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Pajskal

  • 200 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 450 gr kycklingbröst
  • 1 msk smör till stekning
  • 400 g passerade tomater
  • 3 krm salt
  • 1 st gul lök
  • 1 st kanelstång
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 krm koriander mald
  • 30 g choklad mörk, 70%

Instruktioner

Pajskal

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt margarin eller smör, skuret i små bitar. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Smöra formen en pajform som är cirka 21 centimeter i diameter och klä formen med degen. Grädda pajskalet i ugnen cirka 10 minuter.

Fyllning

  • Skär kycklingen i munsbitsstora tärningar. Bryn köttet tillsammans med steksmöret. Häll därefter allting i en kastrull.
  • Tillsätt tomater, finhackad gul lök och alla kryddor utom chokladen.
  • Låt koka under lock på svag värme i cirka 20 minuter.
  • Plocka upp kanelstången, hacka chokladen grovt och rör ner den i fyllningen så chokladen smälter och blandas ordentligt med resten av såsen.

Paj

  • Häll fyllningen i pajskalet och placera mitt i ugnen 7-10 minuter.
  • Servera gärna med en lätt sallad.
Rulla till toppen