Du kan få den här thaiinspirerade woken hur stark eller mild du vill beroende på vilken chilifrukt du väljer. Vissa sorter är ganska snälla medan andra smakar som en spark i tänderna. Vad man väljer är tycke och smak givetvis, vissa tycker om kärnreaktioner i gommen medan andra föredrar en mindre brännande upplevelse. Färskriven ingefära ersätter man inte gärna med något, det har en väldigt distinkt smak och doft, men lime kan ersättas med citron och nudlarna går att byta till ägg- eller risnudlar om kelp inte faller på den berömda läppen. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna, så våga laborera! Jag har tittat långt och länge mot det thailändska köket för inspiration till det här receptet. Förbered alla ingredienserna innan du börjar för när woken är het går det undan och det är jättelätt att bränna vid något. Tjuvtitta lite hur de gör wok på ditt lokala favoritställe, om de inte har jättemycket att göra kan man till och med få tips hur man gör om man vågar fråga.

Kycklingwok med kelpnudlar
Inte en stark wok, men man blir lite varm om munnen. Valet av chilifrukt är viktigt, vissa är nukleärt starka.
Kycklingwok med kelpnudlar
Inte en stark wok, men man blir lite varm om munnen. Valet av chilifrukt är viktigt, vissa är nukleärt starka.
Portioner Tillagningstid
3port 15min
Portioner
3port
Tillagningstid
15min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skala och hacka vitlöken. Hacka chilin. Dela blomkålen i fina buketter. Skala moroten och strimla den med skalaren till fina strimlor. Riv ingefäran. Dela kycklingen i lagom munsbitar.
  2. Hetta upp oljan i woken, jag hade spisen på 12 av 12 för att det skulle bli fart. Woka lok, vitlök, chili hastigt. Se upp så det inte bränns. Riv ner limeskalet i woken och tillsätt ingefäran och blomkålen. Om du har stora buketter kan det ta tid för dem att mjukna, tillsätt en liten skvätt vatten om det verkar bli för torrt.
  3. Tillsätt kycklingen och woka den genomstekt tillsammans med resten. Tillsätt morotsstrimlor, fisksås, soja, sambal oelek och ungefär hälften av saften från en lime. Tillsätt nudlarna och låt dem mjukna i såsen, det tar någon eller ett par minuter.
  4. Smaka av woksåsen med lite honung och eventuellt lite mer fisksås eller soja, beroende på vad man tycker är gott. Finjustera styrkan med mer sambal oelek om du tycker den är för tam.
  5. Lägg upp och dekorera med limeskivor, sesamfrön och färsk koriander.