Levergryta är en rätt som ganska många rynkar på näsan åt, men nästan lika många älskar det. Det är en rätt väl värd tiden och besväret att lära sig laga. Om man inte är så förtjust i den utpräglade leversmaken kan man antingen lägga leverbitarna i mjölk och låta mjölken dra ur den skarpa smaken lite eller använda en lever med mildare smak. Den lever som smakar minst lever är kycklinglever medan den som smakar mest är grislevern. Däremellan hittar du ungnötslever, som är ganska mild och vanlig nötlever som är snäppet mer smak på, men inte i samma division som grislever. Det är viktigt att putsa bort hinnor, fett och blodådror från levern innan tillagning eftersom de blir väldigt otäcka att få i munnen. Levern ska vara mjuk och fin, inte krasa av fett och sega hinnor. Ju mer man orkar putsa och pyssla med levern innan, ju bättre resultat får du.

Bacon bidrar med en lite rökigare ton, ännu mer smak får du med rökt sidfläsk.
Levergryta med bacon
Bacon bidrar med en lite rökigare ton, ännu mer smak får du med rökt sidfläsk.
Portioner Tillagningstid
4port 1timma
Portioner
4port
Tillagningstid
1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Putsa bort hinnor och blodådror från levern och skär den i tärningar.
  2. Hacka löken fint. Klipp baconet i bitar. Fräs lök, bacon och leverbitar i smöret.
  3. Tillsätt kryddor, salt, grädde och buljong när levern börjar se stekt ut men innan den fått stekyta. Får leverbitarna stekyta blir de lätt sega och inte lika goda.
  4. Låt puttra i minst en kvart. Tillsätt mer grädde eller mjölk om det blir för tjock konsistens på såsen.
  5. Smaka av med mer kryddpeppar, svartpeppar och salt före servering.