Löksås

Löksåsen är en klassiker inom svensk husmanskost, lite salt och lite söt och väldigt god. Den passar utmärkt till så väl pannbiff som stekt fläsk, tänk på att göra generösa portioner av såsen. Det går åt!

I min gamla kokbok kallas den här såsen även för bondsås.

Löksås

Måltid: Tillbehör
Kök: Okänt
Tillagningstid 20 minuter
Kalorier: 136kcal
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 st gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • salt och svartpeppar
  • soja

Instruktioner

  • Skala och hacka löken, Fräs den mjuk i fettet i en kastrull.
  • Strö över mjölet. Tillsätt mjölken och rör om ordentligt. Låt koka upp.
  • Låt såsen sjuda 3-5 minuter tills den fått den konsistens du önskar.
  • Smaka av med lite salt, peppar och en liten skvätt soja för färgens skull.

Nutrition

Kalorier: 136kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 5g | Fat: 6g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 0.4g | Enkelomättat fett: 2g | Kolesterol: 18mg | Natrium: 603mg | Kalium: 223mg | Fiber: 1g | Socker: 7g | Vitamin A: 100IU | Vitamin C: 4.1mg | Kalcium: 130mg | Järn: 0.4mg
Rulla till toppen