Lussekatten kallades bland annat för dövelskatt (djävulskatt) förr och färgades gul av saffran för att skydda mot ondska. Själva lussekatten som sådan är inte väldigt gammalt hos oss, de tidigaste säkra beläggen hittar vi på slutet av 1800-talet och saffran började inte användas som julkrydda förrän någon gång under förra seklet.

Vissa former av bröd som vi bakar ut, t ex såkaka är betydligt äldre, vissa former går att spåra hela vägen till bronsåldern. Såkakan fick sitt namn av att man bakade ett stort dekorerat bröd som prydde julbordet. Det sparades sedan bland säden tills det var dags att så, där av namnet såkaka. Vissa smulade ner såkakan med utsädet, andra gav den till hästen så den skulle bli stark och orka dra plogen bra.

Förr penslande man de nygräddade bröden med saffransvatten eftersom saffran var så dyrt.

Lussekatter

Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 40 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kvarg naturell
  • 960 g vetemjöl special cirka 15-16dl
  • 1,5 g saffran
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • russin till pynt. Om du inte vill använda russin går det även bra att använda korinter eller skållad mandel.
  • ägg till penslingen

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter, till sin dubbla storlek.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till enkla kusar, julkors eller lindebarn. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
  • Pensla med uppvispat ägg.
  • Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk. Om du gör större bullar, typ prästens hår eller såkaka behöver de längre tid i ugnen för att inte vara degiga inuti.