Lusselängd med choklad

Inför en adventsfika tänkte min hjärtans kär till och kom på den goda idén att byta russin, som jag inte tycker om, mot choklad som jag älskar. Resultatet blev synnerligen angenämt eftersom choklad och saffran trivs väldigt bra ihop. Det går alldeles utmärkt att göra lussekatter även av den här degen, om man hellre vill det.

Pensla med enbart gulan om du vill ha ett gulare bröd.

Lussekatter

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 40 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 100 g choklad mörk
  • 250 g kvarg naturell
  • 960 g vetemjöl special cirka 15-16dl
  • 1,5 g saffran
  • 0,5 tsk salt
  • ägg till penslingen

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Använd hushållstermometer om du är osäker.
  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, sirap, kvarg och salt. Blanda i chokladen. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter, till sin dubbla storlek.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Baka ut degen till fyra långa snoddar som du kan fläta. Vik in ändarna lite snyggt och se till att chokladen inte rasar iväg allt för mycket. Lägg flätan på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter till sin dubbla storlek. Sätt ugnen på 200˚C.
  • Pensla med uppvispat ägg.
  • Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Rulla till toppen