Det är en liten vetenskap att steka tonfisk tycker somliga. Beroende på fiskbitarnas tjocklek och stekpannans temperatur rekommenderas allt ifrån 30 sekunder per sida till 3 minuter. Tonfisken är dessutom väldigt trevlig att grilla. Poängen är egentligen att bitarna ska ha en rosa kärna och en trevlig stekyta, så våga testa dig fram. Jag föredrar i ärlighetens namn en helt genomstekt fisk, den är lite köttigare och påminner nästan om nöt mer än fisk. Samtidigt har jag inget emot tonfisk på sushi till exempel, där den är väldigt ostekt. Det är däremot inte många sekunder mellan genomstekt och snustorr, så var beredd att slita bort fiskbitarna på ett ögonblick. Huvudsaken är att man vågar experimentera, det är en sympatisk fisk med trevlig smak och den är faktiskt inte så komplicerad att tillaga som en del vill låta påskina.

Marinerad tonfisk med spännande grönt
Fräscht och gott, fisken är stjärnan som ska ha huvudrollen på den här tallriken. Stekningen är A och O.
Marinerad tonfisk med spännande grönt
Fräscht och gott, fisken är stjärnan som ska ha huvudrollen på den här tallriken. Stekningen är A och O.
Portioner Tillagningstid
2port 30min
Portioner
2port
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Börja med marinaden. Hacka vitlöken, löken och gräslöken. Krama saften ur citronen.
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden i en fryspåse och lägg i tonfisken. Massera påsen med marinaden så att den täcker alla delar av tonfisken ordentligt. Låt stå åtminstone 20-30 minuter.
  3. Lägg fryst spenat och grönsaksblandning i en kastrull med vatten. Koka grönsakerna mjuka, och häll av allt vatten noga.
  4. Blanda lika delar balsamvinäger och fond med lite arrowrot och rör ner i grönsaksblandningen. Blanda ordentligt så att alla grönsakerna tar smak.
  5. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Ta så mycket eller lite basilika som du tycker är gott, jag tar ungefär halva krukan av en sådan där man köper i vanliga matbutiker.
  6. Stek tonfisken lätt, den ska gärna behålla en del av det rosa inuti tycker de flesta men jag tycker den är minst lika god genomstekt. Om du vill kan du pensla den med mer marinad medan du steker.
  7. Servera tonfisken nystekt med balsamvinägerkryddade grönsaker och kall basilikasås.