Mjuk pepparkaka känns ganska juligt, men den får en gnutta extra julighet om den även innehåller ett drag av apelsin.

Här har jag med flit valt att använda en rund form som är aningen mindre än vad man kanske brukar använda, men det är helt enkelt för att få lite höjd på den. Det går bra att använda en större form, men tänk då på att gräddningstiden kan bli kortare eftersom kakan blir tunnare.

Kakan har i all enkelhet dekorerats med florsocker eftersom det för tankarna till ett lätt snöfall, men om du vill kan du använda en snövarning klass 1 i form av ett lager glasyr.

En saftig mjuk pepparkaka med inslag av apelsin.

Mjuk julpepparkaka

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Portioner 12 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 180 gr vetemjöl
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk nejlika, mald
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 gr smör
  • 1 dl apelsinjuice
  • apelsinskal
  • smör och ströbröd För att smöra och bröa formen

Instruktioner

  • Smält smöret och häll ner det i en bunke.
  • Blanda alla övriga ingredienser utom apelsinen i bunken.
  • Riv så mycket av skalet på apelsinen som du kan utan att få med något av det vita. Skrapa ner cesten (det rivna skalet) i bunken.
  • Pressa det som är kvar av apelsinen så att du får en deciliter juice, som du häller ner i bunken.
  • Vispa tills alla ingredienserna har blandats väl.
  • Smöra och bröa en springform som är 18 centimeter i diameter. Häll ner smeten i formen och se till att smeten ligger jämntjock i hela formen.
  • Grädda kakan i mitten ugnen i 55 minuter.