Modern radiokaka

Radiokaka är utan tvivel en klassiker till kaffet, och dess diffusa historia sträcker sig enligt vissa tillbaka till 1920-talet då den praktiskt nog kunde ätas ljudlöst medan man lyssnade på radio med hörlurar och ljudsvaga kristallmottagare. Enligt andra fick den namnet radiokaka efter att Lennart Hyland förmedlade receptet i radioprogramet Karusellen på 1950-talet. Hur det egentligen ligger till får vi nog aldrig veta, kanske är det en kombiantion av de två.

Modern radiokaka
Nu har radiokakan tagit steget in i modern tid och uppdaterats med inspiration både från Italien och från svensk jul.
Modern radiokaka
Nu har radiokakan tagit steget in i modern tid och uppdaterats med inspiration både från Italien och från svensk jul.
Portioner Förberedelsetid
12portioner 24timmar
Portioner Förberedelsetid
12portioner 24timmar
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Blanda florsocker, kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor, äggulor och mascarpone i en bunke. Rör om eller vispa lätt om du använder maskin, så att ingrediernserna blandas.
  2. Finhacka eller klipp aprikoserna till så små bitar som möjligt, och häll ner bitarna i bunken.
  3. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen, bryt chokladen i småbitar och rör om tills chokladen har smält. Rör ner Disaronno.
  4. Häll ner chokladsmeten i bunken under omrörining/lätt vispning tills du har en jämn chokladsmet.
  5. Klä en form med plastfolie och bred ut ett laget chokladsmet i botten. Lägg ut ett lager med kex, men lämna små mellanrum mellan dem. Fyll på med mer chokladsmet till kexen är täckta. Placera ut ett nytt kexlager, och fortsätt varva kex och choklad. Avsluta med ett chokladlager.
  6. Ställ in kakan i kylskåpet i 24 timmar så att den stelnar ordentligt. Skär i relativt tunna skivor vid servering.