Späda nässlor går att använda på samma sätt som spenat, tänk bara på att skölja nässlorna noga innan, och att du enbart tar tillvara bladen. Stjälkarna är ofta träiga och inte lika goda. Nässlans brännande hår förlorar effekten när nässlan blötläggs, men den försvarar sig ivrigt vid skörd så handskar och sax är lämpligt även om det finns metoder att plocka nässlor utan att vidröra de fina brännhåren på bladen. Som läkemedel inom folkmedicinen har nässlan använts länge, mot exempelvis anemi, ödem och reumatiska åkommor. Nässlan är rik på vitamin A, och C och mineralerna järn, kalium, mangan och kalcium.

Att äta nässlor har mångtusenåriga anor, åtminstone sedan bronsåldern har vi konsumerat ogräset.
Nässelsoppa
Att äta nässlor har mångtusenåriga anor, åtminstone sedan bronsåldern har vi konsumerat ogräset.
Portioner Tillagningstid
4portioner 20min
Portioner
4portioner
Tillagningstid
20min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Plocka nässlorna när de kommit upp cirka 5 cm. Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
  2. Koka upp vattnet och lägg i nässlorna. Låt dem koka cirka 5 minuter.
  3. Sila av nässlorna och spara vattnet. Finhacka nässlorna om du inte har tillgång till stavmixer.
  4. Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med grädden.
  5. Tillsätt nässlorna. Stavmixa soppan slät om du inte finhackat nässlorna innan.
  6. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ägg.