Ibland får jag bitar av ost över, kanter som är synd att slänga men som är för små för att räcka till något. När jag har tillräckligt många sådana kan man trycka ner dem i skårorna på en falukorv så att de bildar ett gott osttäcke, ju fler olika ostar man blandar ju rikare smak. Jag väljer gärna en korv av falutyp till det här, en med extra mycket kött i fast det går bra med en helt vanlig falukorv också. Har man bacon över kan man trycka ner bitar av ostekt bacon i skårorna. Allt blir klart i ugnen medan potatisen kokar.

Ett smart sätt att städa upp ostkanter som blivit över.

Ostgratinerad falukorv

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 3 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 400 g falukorv
  • 2 tsk senap
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 100 g ost riven, i bitar eller hel

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. Skär djupa skåror i korven, lite mer än halvvägs igenom med cirka 1 cm mellanrum.
  • Stoppa ner så mycket ost det går i springorna. Bred ut senapen och täck med resten av osten.
  • Gratinera korven i mitten av ugnen tills den är genomvarm och osttäcket börjat få färg.
  • Servera till potatismos och grönskaer.