Med panko är det enkelt att göra en krispig enkelpanering fast utan att göra avkall på smaken. Fiskfärs fick jag genom att stavmixa tinad vit fisk, i det här fallet torsk, försiktigt. Ta inte i för mycket med stavmixern så det blir smet och se upp så att inte den hastiga rotationen slänger fisk över hela köket. Räkorna stavmixar du också till bitar, släng i dem sist och pulsera stavmixern så att de delas men inte blir en smet. Skillnaden mellan enkelpanering och dubbelpanering är att enkelpanerad fisk vänds enbart i panko eller ströbröd, medan dubbelpanerad fisk vänds i mjöl, därefter uppvispat ägg och sist panko eller ströbröd. Enkelpanering drar åt sig mindre stekfett än en dubbelpanering och upplevs av somliga som mindre flottigt. Vad man föredrar är en smaksak, fast just fiskbullarna är enklast att enkelpanera helt enkelt eftersom de inte gärna håller ihop om man försöker dubbelpanera dem.

Krispiga fiskbullar med smak av räkor och dill.
Pankopanerade fiskbullar med räkor och dill
Krispiga fiskbullar med smak av räkor och dill.
Portioner Tillagningstid
12st 45min
Portioner
12st
Tillagningstid
45min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Stavmixa torsken, pulsera stavmixern så att du fördelar fisken fint men utan att den blir en smet. När fisken börjar se lagom fördelar ut lägger du i räkorna, och stavmixar dem också.
  2. Lägg i ägget, dillen och fonden. Salta och peppra. Blanda noga.
  3. Häll upp panko i en djup tallrik. Ta upp färs motsvarande en rejäl köttbulle och forma till en platt puck. Lägg fiskpucken i panko och se till att den täcks helt.
  4. Ta upp den pankopanerade fiskpucken och lägg ner den i en medelvarm stekpanna. På min 12-gradiga spisplatta är det någonstans runt 7-8, det får inte vara för varmt för då hinner fiskbullen inte bli genomstekt innan paneringen fått för mycket färg. Provstek en bulle om du är osäker.
  5. Stek samtliga fiskpuckar och servera till havreotto eller kokt potatis med remouladsås.