Päron är en underskattad frukt när det gäller bakverk, kanske för att den ofta har en mildare smak än exempelvis äpplen. Det är även viktigt att tänka på vilken sorts päron som används, inte enbart för smaken. Somliga päronsorter är väldigt mjuka och förvandlas lätt till mos i ugnen om man har hackat dem i för små bitar, medan andra päronsorter är väldigt hårda och måste närmast rivas för att bli mjuka i ugnen. Till den här kakan rekommenderas Augustipäron eller Carola.

När man använder päron är det viktigt att inte använda för starka smaker i kombination med päronen för att låta smaken komma till sin rätt. Här serveras de som en mjuk kaka på en havrebotten och under ett fluffigt lock.
Päronkaka med havrebotten
När man använder päron är det viktigt att inte använda för starka smaker i kombination med päronen för att låta smaken komma till sin rätt. Här serveras de som en mjuk kaka på en havrebotten och under ett fluffigt lock.
Portioner Tillagningstid
6personer 1timma
Portioner
6personer
Tillagningstid
1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: personer
Ingredienser
Portioner: personer
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
    Botten
    1. Använd de två matskedarna smör samt kokosflingor för att smöra och "bröa" formen.
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull. Ta det från värmen och rör ner socker, havregryn och mjöl.
    3. Häll smeten i en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Se till att platta till degen till en jämn tjocklek och tryck ut den mot kanterna.
    4. Skala och kärna ur päronen. Grovhacka och lägg dem i formen på havrebottnen.
    5. Hacka mandeln till ett fint pulver. Rör ihop smör, socker och mandelpulver i en stor bunke. Riv ner skalet av limefrukten och pressa ner limesaften.
    6. Separera äggen och blanda ner två äggulor i smeten, men kom i håg att spara vitorna. De två överblivna gulorna får du göra vad du vill med.
    7. Vispa de fyra äggvitorna till hårt skum som är så fast att du kan vända på bunken utan att det faller/rinner ur. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i smeten och bred ut smeten över päronbitarna.
    8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. När den har svalnat kan den serveras med vaniljsås.