När sommarsolen steker är man inte alltid på humör att äta varm mat, vilket gör att en pastasallad passar utmärkt. Det går till och med att använda överbliven pasta om du åt det till middag dagen innan. Pastasallad passar dessutom lika bra som picknickmat, tillbehör vid grillning eller huvudrätt.

Pastasallad är extremt enkel att göra, men det finns några saker att tänka. Grönsaker ska alltid sköljas noga, men se till att får bort så mycket vatten som möjligt innan du blandar ner dem i skålen för att undvika en väldigt blöt sallad. Ha ner brödet precis före servering eftersom det absorberar fuktighet och blir lätt mjukt om det får ligga i salladen för länge.

Jag föredrar att äta pastasallad utan dressing, men det är fritt fram att använda efter tycke och smak.

Det här receptet är beräknat för att vara en huvudrätt, men om du har den som tillbehör till grillningen eller som en del av ett större utbud rätter räcker den till betydligt fler då det är rejäla och matiga portioner.

Svalt och mättande när det är sommar.

Pastasallad med bacon och skinka

Måltid: Huvudrätt
Kök: Italien
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 300 gram pasta torr vikt. Helst penne eller fusilli
  • 200 gram grönsallad
  • 150 gram bacon
  • 150 gram skinka rökt
  • 140 gram majs
  • 75 gram röd lök
  • 100 gram körsbärstomater
  • olivolja
  • grovmalen svartpeppar
  • 4 skivor formfranska

Instruktioner

  • Koka pastan enligt instruktionerna. När pastan har kokat färdigt, häll över den i ett durkslag och spola med kallvatten så att den blir kall. Skaka av så mycket vatten du kan och häll över i en stor glasskål.
  • Dela baconet i ganska små bitar och stek i en torr panna på medelhög värme. När baconet börjar få färg, häll av fettet och ha ner baconet i skålen.
  • Strimla den rökta skinkan, dela löken på mitten och skär tunna halvmånar och dela tomaterna på mitten. Blanda ner allting i skålen.
  • Riv salladen i bitar och skölj den noga. Slå av så mycket vatten du kan och blanda ner i skålen tillsammans med majsen.
  • Peppra efter tycke och smak och ringla över olivolja.
  • Rosta formfranskan så att den får en riktigt brun färg. Skär bort kanterna och dela i ganska små bitar. Strössla brödtärningarna över salladen. Tänk på att brödet absorberar fuktighet. Blanda därför när dem precis före serveringen för att undvika att brödet blir mjukt.