Pepparkakor

Varför det kallas pepparkaka är omtvistat, men några av de tidigaste omnämnanden av kakan hittar vi kring 1300-talet. Det skulle dock dröja till 1700-talet innan vi började baka dem hemma. Innan dess importerades pepparkakorna från bland annat Tyskland. Pepparkakor såldes ursprungligen som medicin, eftersom de ansågs bota allsköns besvär från matsmältningen och än idag lever myten om att man blir snäll av att äta pepparkakor. Det får vara hur det vill med det, en svensk klassiker är det och en omistlig del av såväl adventsfikat som lussefirandet och julbordets desserdel. Till glöggen serveras pepparkakan med fördel tillsammans med en smakrik grönmögelost, typ gorgonzola.

Gör degen själv, den står sig jättebra i kylen och kakorna smakar mycket godare än köpta.

Pepparkakor

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 minuter
Portioner 200 pepparkakor
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 250 g smör
  • 2 msk kanel
  • 1 msk nejlika mald
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk pommerans
  • 800 g mjöl
  • 1 msk bikarbonat

Instruktioner

  • Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna.
  • Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.
  • Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner i smeten som blir ganska lös. Den sväller sedan. Arbeta ihop degen med trägaffel.
  • Låt degen vila, övertäckt eller i plastpåse, 1-2 dygn innan den bakas ut.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Kavla en bit i taget, mjöla lätt på bakbord och kavel. Kavla ut tunt.
  • Ta ut pepparkakorna med mått eller skär på frihand med vass kniv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda pepparkakorna 4-6 minuter, den längre tiden för tjockare pepparkakor. De bränns lätt så var vaksam.

Rulla till toppen