Pepparkakskrydda köper jag sällan, jag blandar min egen eftersom det hör till bland det lättaste man kan blanda. Därefter är man redo att smaksätta det mesta, till och med knäck. Vill du göra din knäck mjölkfri använder du Oatly iMat istället för vispgrädde, och i vanlig ordning gäller det att använda termometer för att komma upp i rätt temperatur. Kulprovet i all ära, sedan jag skaffade sockertermometer har jag aldrig fått en för lös knäck.

Pepparkaksknäck
Doft och smak av jul i en liten munsbit.
Pepparkaksknäck
Doft och smak av jul i en liten munsbit.
Portioner Tillagningstid
60st 30min
Portioner
60st
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Koka tills blandningen når 120°C-125°C för knäck med traditionell hårdhet, eller mer om du vill ha hårdare knäck. Vid 140°C är den väldigt hård med en aningen mjukare kärna och vid 160°C är den helt fast.
  2. Pytsa upp smeten i knäckformar. Smidigast gör du det med en liten såsslev och en sked. Låt svalna. Förvaras i burk i kylen, med smörpapper mellan lagren.