Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen är lätt att få till om man använder en matsked och ena handens handflata. Smeten mår bra av att stå en stund innan stekningen så att den blir lite mer solid, den blir ganska lös när man blandat ihop ingredienserna. Servera med gräddsås, kokt potatis och hemgjord lingonsylt.

Persiljejärpar passar fantastiskt bra ihop med gräddsås med persilja.
Persiljejärpar
Persiljejärpar passar fantastiskt bra ihop med gräddsås med persilja.
Portioner Tillagningstid
4portioner 30minuter
Portioner
4portioner
Tillagningstid
30minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Låt ströbrödet svälla i matlagningsgrädden en liten stund. Blanda i persiljan.
  2. Finriv löken och blanda med ströbrödet tillsammans med ägg, färs, salt och eventuellt svartpeppar till en jämn, ganska lös smet.
  3. Forma till järpar med hjälp av en sked och en fuktad handflata och stek på medelvärme. Stek all färs i omgångar, håll dem varma i en ugnsfast form med en uppochnedvänd tallrik ovanpå.
  4. Lyft ur de sista järparna och använd eventuellt stekskyn i stekpannan till gräddsås (se länken ovan).