Pirogen är Rysslands nationalrätt, men den förekommer i många andra länder också förstås. En av de mer kända är de karelska pirogerna, även Ungern har en köttfärsfylld variant med oliver och ägg, Polska piroger kokas vanligtvis och beroende på vart i världen du är ser de lite olika ut i formgivningen. Men grundidén är den samma. Ta en god pizzadeg, en god fyllning och gör ett någorlunda snyggt paket av det. Grädda i ugnen och ät rykande het. Om du glömmer att pensla kanterna med vatten kommer pirogerna att öppna sig i ugnen, ungefär som musslor. Det påverkar inte smaken, men de ser förskräckliga ut!

Om du köper färdig deg och har köttfärssås över sedan tidigare går det jättefort att få de här klara, det tar lite längre tid om du måste göra fyllningen och degen från början också.

 

Piroger
Var frikostig med kryddorna!
Piroger
Var frikostig med kryddorna!
Portioner Tillagningstid
16st 45minuter
Portioner
16st
Tillagningstid
45minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Fräs sojafärsen i rapsoljan. Hacka lök och vitlök, och tillsätt det i färsen.
  2. Häll i fond, hackad chili, alla kryddorna, krossade tomater och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Rör om, och ställ åt sidan att svalna.
  3. Kalva ut den färdiga pizzadegen. Om degen är för tjock blir det lite väl mycket bröd till fyllningen.
  4. Ta ut runda bitar ur degen, cirka 12cm i diameter. Jag använder en glasskål med rätt mått samt en vass kniv. Kavla ut rundlarna igen, de har en tendens att dra ihop sig.
  5. Lägg 2-3 matskedar av den kalla fyllningen på ena halvan av rundeln. Pensla kanten med vatten och vik ihop degen så att du får en halvmåneformad pirog. Tryck ihop kanten med gaffel.
  6. Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper på en plåt, pensla dem med olivolja och grädda mitt i ugnen i 225°C i cirka 10 minuter.
  7. Servera direkt från ugnen. De är godast nygräddade.