Plättar

Den svenska plättan är en omdebatterad liten sak, med betoning på liten. Plättan introducerades någon gång under 1800-talet, när plättjärnen började dyka upp. Distinktionen mellan pannkaka och plättar är, enligt Kurt Genrup som är etnolog vid Umeå universitet och har skrivit över 400 artiklar om matkultur, tydlig.

Det har med storleken att göra. Pannkakor är den stora varianten, så är det. Plättar är historiskt en festligare form av pannkaka med dyrare ingredienser som till exempel grädde, därför gjordes de mindre.
(Källa: SVT)

Så ligger det alltså till. Är det stora saker på tallriken är det inte plättar, då är det pannkakor. Är de små däremot, då är det plättar. Och väldigt snabbt är de dessutom slut, för oavsett vad vi kallar dem är de fantastiskt goda!

Plättar är en svensk institution, nästan alla har barndomsminnen som involverar plättar. Vissa vill ha sina doppade i socker, andra i glass och somliga äter utan tillbehör alls.

Plättar

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 50 plättar, cirka
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2,5 dl mjöl
  • 6 dl Havrebas Oatly imat
  • 3 st ägg
  • 1 krm salt
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljpulver

Instruktioner

  • Vispa ägg och Oatly imat. Vispa ner mjölet, saltet och vaniljpulvret. Man kan antingen välja att smöra laggen mellan stekningarna, eller smälta smöret och vispa ner det i smeten för att slippa smöra.
  • Hetta upp en lagg till medelstark värme. Jag kör på 10 av 12 på min spis, då hinner värmen tränga igenom plättarna och ytan stelnar samtidigt som den får vacker färg på undersidan utan att bli bränd, innan det är dags att vända.
  • Smeten blir lite tjockare med Oatly imat än med vanlig mjölk och plättarna aningen tjockare och fluffigare, annars är det ingen större skillnad. Stek dem 2-3 minuter per sida innan det är dags att vända.
  • Det blir ungefär sju laggar av receptet, såvida du inte gör väldigt tjocka plättar. Serveras rykande heta med grädde och sylt, eller vaniljglass.

Rulla till toppen