Plommonchutney

Chutney kan vara en sötsyrlig och kryddig blandning, ibland är den en het smaksättare till stekt och grytor. Man kan ha den vid sidan av andra rätter till exempelvis ugnsstekta grönsaker, fågel och couscous. I färdigköpt chutney brukar mango vara grunden men man kan göra chutney av så mycket annat, som äpplen, krusbär, rabarber eller, som här, plommon.

Het, kryddig chutney som passar väldigt bra till grillat.

Plommonchutney

Måltid: Tillbehör
Kök: Indien
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg plommon t ex Opal
  • 2 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chilifrukt
  • 2,5 dl råsocker
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 4 st kanelstänger
  • 0,5 tsk salt

Instruktioner

  • Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finstrimla chilin.
  • Lägg plommonen, de båda löksorterna och chilin i en gryta. Tillsätt socker, vatten, vinäger och kanelsstänger. Låt koka upp och sjuda under lock ca 45 min. Smaka av med salt.
  • Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp. Hållbar ca 6 mån.

Rulla till toppen