Det går att använda olika typer av alkohol , till exempel olika typer av vodka och brännvin. Jag har dock valt att använda ett okryddat brännvin eftersom jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera. Kanelstång tillsammans med plommon fungerar synnerligen bra, det påverkar både djupet och bredden på smaken och kanelen blir aldrig överväldigande eller stark. Snarare ligger kanelen som en diskret antydan i bakgrunden bara. Den här likören passar utomordentligt allt bra tillsammans med en kopp kaffe, som avslutning på en god måltid.

Nästan bärnstensfärgad plommonlikör med inslag av kanel.

Plommonlikör med kanel

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 dl plommon
  • 4 dl okryddat brännvin
  • 1 st kanelstång
  • 1 dl vit sirap

Instruktioner

  • Skölj och kärna ur plommonen, och lägg dem i en rengjord glasburk. Häll över alkoholen.
  • Förslut burken och låt burken stå i 2-3 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  • Öppna burken och tillsätt kanelstången. Förslut burken igen låt den stå i ytterligare 2-3 veckor. Glöm inte att skaka den.
  • Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  • Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.