Potatisgratäng

Potatisgratäng är bland det bästa jag vet. Det här receptet är grundreceptet, man kan variera sig med vitlök, färsk riven muskot eller varför inte lite purjolök. Men det finns en del saker som kan gå fel. Löken måste svettas i stekpanna först, annars blir gratängen vattning och skär sig. Potatisen ska vara fast. Den får absolut inte under några omständigheter sköljas när den skivats! Potatisen sköljer du innan du börjar skala den, du behöver stärkelsen i potatisen för att binda grädden. Bli inte frestad att ta för mycket gräddmjölk heller, annars blir det vattnigt.

Potatisgratäng
Gratin dauphinois är en traditionell fransk maträtt som numera får anses vara en del av den svenska husmanskosten.
Potatisgratäng
Gratin dauphinois är en traditionell fransk maträtt som numera får anses vara en del av den svenska husmanskosten.
Portioner Tillagningstid
4portioner 1,5timma
Portioner
4portioner
Tillagningstid
1,5timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skölj och skala potatisen. Skiva den på mandolin eller med kniv. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva löken. Låt den bli blank och svettas i smöret, i en inte allt för het stekpanna. Den ska inte brynas.
  3. Varva potatis och lök i en ugnsfast form. Häll över mjölk och grädde. Strö över ost.
  4. Grädda mitt i ugnen i ungefär 60 minuter, eller tills potatisen är mjuk när du sticker med provnål.