En majonnäsfri, lite fräschare sallad än den vanligtvis ganska tunga majonnäsvarianten som annars är den vanligaste till grillningen. Välj de färska örter du har tillgång till, för oavsett om du balkongodlar eller köper färdigdrivna krukor på närmaste snabbköp ger det din potatissallad en fräschör och en studs i smaken som inte torkade kryddor ger. Dill och persilja är särskilt tacksamma, men även gräslök, oregano, basilika och körvel passar gott här.

Klipp över lite färska örter precis före servering.

Potatissallad med örter

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 5 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis kokt, kall
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 st rödlök

Dressing

  • 5 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl örter t ex dill, persilja, körvel, gräslök, basilika och/eller orgeano
  • 1 st vitlöksklyfta krossad
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Koka potatisen och låt den kallna, om du inte har överbliven potatis sedan tidigare. Välj helst färskpotatis för smakens skull.
  • Skölj och hacka örterna. Skölj och dela tomaterna i halvor. Skiva löken tunt.
  • Blanda ingredienserna till dressingen i en separat skål och smaka av med salt och peppar. Häll upp potatisen i serveringsskålen, och blanda ner löken och tomaterna.
  • Häll över det mesta av dressingen över potatisen, riktigt allt kanske inte går åt. Det är en fråga om tycke och smak.
  • Låt stå kallt tills det är dags att servera.