Rabarberna med sina stora gröna blad är en prydnad för varje trädgård. Lyckligtvis trivs plantorna bäst om man gallrar dem och då är det lika bra att utnyttja situationen genom att ta hand om de bortrensade godsakerna i köket. Kom bara ihåg att när du plockar rabarber, använd en kniv och skär bort stjälkarna några centimeter från roten för att inte skada plantan.

Om du inte känner till vilken typ av rabarber du har fått tag på, se till att provsmaka innan du börjar använda dem. En del arter innehåller mycket syra vilket gör dem väldigt sura, medan andra har väldigt lite syra och kan vara nästan söta i smaken. Detta kan påverka hur mycket socker du vill ha när du använder dem. Och eftersom det finns fler än 70 olika rabarbersorter är det enklast att helt enkelt provsmaka.

Rabarberglass
En frisk smak där de friska rabarberna är tongivande, men som rundas av med lite kanel och vanilj för att det inte ska bli för syrligt.
Rabarberglass
En frisk smak där de friska rabarberna är tongivande, men som rundas av med lite kanel och vanilj för att det inte ska bli för syrligt.
Portioner Tillagningstid
4port 75min
Portioner
4port
Tillagningstid
75min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skölj och dela rabarbern i små bitar. Grova stjälkar bör skalas.
  2. Koka upp vatten, kanelstång och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk, cirka 4 minuter.
  3. Tag kastrullen från värmen och pudra ner potatismjöl och vaniljsocker under omrörning. Låt blandningen svalna, gärna några minuter i kylskåpet.
  4. Blanda äggulor och grädde i en bunke.
  5. Plocka upp kanelstången från den svala rabarberblandningen. Rör därefter ner rabarberblandningen i gräddblandningen och rör om tills allting har blandats ordentligt.
  6. Häll ner blandningen i glassmaskinen och låt den arbeta i 50 minuter.