Lingon är en tålig rackare som är vintergrön och tål temperaturer under -30 grader. Det är inte bara bären som heter lingon – hela växten heter faktiskt lingon.

En av anledningarna till att lingon i alla tider har varit populära är att de innehåller höga halter av bensoesyra, vilket gör dem lätta att konservera även utan stora mängder socker. Det är också därför lingon tillför syra till bröd och maträtter, riktig lingonsylt ska vara väldigt syrlig och inte det sockersöta slisket fabrikerna brukar kalla lingonsylt.

Här använder jag hela lingon i degen, anledningen är inte att ge hela brödet lingonsmak utan tvärtom behålla smaken av rågbröd tills man biter i ett syrligt lingon.

En limpa som nästan kan kallas för svenskt lantbröd eftersom den innehåller så äktsvenska ingredienser som råg, vete och lingon.

Rågbröd med lingon

Måltid: Matbröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 3 timmar 40 minuter
Portioner 1 limpa
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 ml vatten lite varmare än fingervarmt
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk pulvermjölk
  • 300 g vetemjöl
  • 400 g grovt rågmjöl
  • 1,5 tsk torrjäst för matbröd
  • 75 g lingon färska eller tinade frysta

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser i tur och ordning i bakmaskinen utom lingonen.
  • Välj meny 3 på bakmaskinen och tryck på start, alternativt ställ in timern och du vill ha brödet färdigt senare. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för fullkornsbröd.
  • När bakmaskinen piper i mittprogrammet, häll ner lingonen i bakmaskinen.
  • När maskinen är klar med din limpa piper den. Ta ur visparna med det medföljande verktyget och låt limpan svalna under handduk innan du lägger den i påse, så slipper du kondens.