Raggvåffla låter lite märkligt kanske, det tyckte åtminstone jag när jag snubblade in på hemsidan för Svensk Potatis men jag måste ju prova åtminstone. Det stod snabbt klart att det var en våffla som inte gillade söta smakkompisar, som efterrättsvåfflor annars gör. I smak har den mer gemensamt med raggmunk än våffla, men är lite enklare att göra än vanliga raggmunkar. Själva våffelsmeten är av det lite trassligare slaget men det är inte osannolikt att det fungerar att göra en vanlig våffelsmet att riva ner potatisen i så länge man behåller proportionerna mellan smet och potatis. Det är en bra idé att inte fylla järnet allt för mycket, våfflorna blir frasigare och godare om man inte fyller järnet till bredden. De är godast helt nygräddade.

Goda, lite matigare våfflor.
Raggvåfflor
Goda, lite matigare våfflor.
Portioner Tillagningstid
6st 30minuter
Portioner
6st
Tillagningstid
30minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop smör, äggula, mjöl, vatten och salt till en jämn smet.
  2. Vispa äggvita och grädde fluffiga i var sin skål. Vänd först ner grädden i mjölsmeten, därefter äggvitan.
  3. Skala potatisen och riv på rivjärnets grövsta sida och blanda ner i våffelsmeten på en gång så hinner den inte mörkna.
  4. Hetta upp ett våffeljärn och grädda våfflorna gyllengulbruna.
  5. Servera direkt antingen som, du skulle serverat raggmunkar, eller med skaldjursröra eller romröra.