Till den här soppan har jag tagit inspiration från det thailändska köket, åtminstone så som det presenteras här i Sverige och i olika kokböcker. Det blev lite ”man tager vad man haver” över det hela dessutom, då jag började med ett recept och snabbt spårade ur och började improvisera. Det visade sig att det går bra att göra så med.

Vill du ha mer hetta i soppan kan du med fördel använda en tesked sambal oelek.

Räksoppa

Måltid: Huvudrätt, Soppa
Kök: Thailand
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 1 st morot medelstor
  • 200 g räkor skalade
  • 1 st paprika
  • 400 g kokosmjölk
  • 1 st gul lök
  • 170 g Broccoli små buketter
  • 1 msk fiskfond eller en fiskbuljongtärning
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st purjolök
  • 2 tsk currypasta
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk fisksås
  • salt

Instruktioner

  • Skala och skiva moroten och den gula löken. Strimla purjolöken och paprikan. Dela broccolibuketterna om de är stora. Finhacka vitlöksklyftan.
  • Koka upp vattnet och lägg i morot, gul lök, vitlök, och broccoli. Låt sjuda en stund tills grönsakerna börjar mjukna.
  • Tillsätt fond eller buljong, fisksås och kryddor. Häll över kokosmjölken. Låt koka upp igen.
  • Lägg i det mesta av purjolöken och paprikan, spara några strimlor till garnering. Låt sjuda ett par minuter till.
  • Lägg i räkorna precis innan det är dags att servera för att undvika att de blir sega och gummiaktiga.