Om du vill ha en pesto med lite bitar i kan du med fördel spara hälften av valnötterna till slutet och bara mixa dem en kort stund. Jag föredrar en slät pesto, så jag mixar nötterna tills de inte längre syns. En klyfta vitlök är också gott i, och det går att öka mängden chili till det dubbla utan att det blir för starkt. Här anar man bara chilin som ytterligare en smak i en rik palett av smaker. Om du använder en vällagrad parmesan kan den bli ganska dominant i smaken, tillsätt inte allt på en gång utan smaka av lite med jämna mellanrum medan du mixar ner osten lite i taget. På så vis hittar du din egen personliga pesto.

Röd pesto från Sicilien får sin vackra färg från soltorkade tomater.

Röd pesto

Måltid: Tillbehör
Kök: Italien
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 7 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 290 g soltorkade tomater hela burken, med olja och allt
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl valnötter rostade
  • 2 dl parmesan riven
  • 1 tsk chili hackad
  • 2 msk balsamvinäger
  • basilikablad Några stycken
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Rosta valnötterna i het torr panna.
  • Lägg i de soltorkade tomaterna, osten, basilikabladen, chilin och valnötterna i mixern. Mixa en stund tills det börjar blanda sig.
  • Häll på balsamvinäger och olivolja, mixa en stund till. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer riven ost. Avsluta med ytterligare en hastig mixning innan du öser upp i burk med lock och ställer in i kylen.