Till rödbetsplättar kan man servera mycket gott, antingen håller du dig till lingon och någon sorts rökt chark typ bacon eller så satsar du på medelhavet och chevré, honung, valnötter eller pinjenötter, olivolja och kalamataoliver. Ingefäran ska nästan inte märkas alls. Sötman hos rödbetan passar väldigt bra till mycket, våga experimentera med smakerna. Serverar du alla fyra plättarna i en portion blir det ganska mättande, som mellanmål eller förrätt kan en del kanske tycka att det är lite för mycket. Dra ner antalet plättar per portion i så fall. Om du steker i något annat än smör blir rätten inte bara glutenfri, polenta är glutenfri, utan även laktosfri. Milda, som är gjort på raps och inget annat (och definitivt ingen palmolja!) är t ex en god ersättare.

Rödbetan är smakrik och god nog att klara det mesta, och tillagningen gör den söt och snäll mot gommen.
Glutenfria rödbetsplättar
Rödbetan är smakrik och god nog att klara det mesta, och tillagningen gör den söt och snäll mot gommen.
Portioner Tillagningstid
4plättar 10minuter
Portioner
4plättar
Tillagningstid
10minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: plättar
Ingredienser
Portioner: plättar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skala rödbetan och riv den grovt. Vispa ner äggen. Rör ner polentan och saltet. Smaka av med ingefära och eventuellt lite svartpeppar.
  2. Hetta upp stekpannan till ganska hög temperatur och lägg upp smeten i 4 klickar i stekpannan. Stek tills de fått stekyta och nästan börjar mörkna åt det brända hållet, de tål att stekar ordentligt.
  3. Vänd plättarna och stek ungefär lika länge på andra sidan.
  4. Eftersom detta är en matplätt serveras den gärna med rårivna peparrotslingon eller lingonsylt.