Det är inte alla som gillar söta marmelader men i stället för att dra ner på sockret, vilket leder till fler effekter i tillagningen än mindre sötma, behåll sockermängden men gör marmeladen på mer än bara söt frukt. Här har vi valt att blanda söta äpplen med syrliga och aningen beska rönnbär. När du får till rätt smakbalans får du nästan tre smaker samtidigt när du äter marmeladen – utpräglat rönnbär, utpräglat äpple, plus kombinationen av de två.

Om frosten ännu inte har hunnit bita rönnbären när du plockar dem, lägg dem i frysen ett dygn eller två för att minska beskan och få lite mer sötma i bären.

Syrliga rönnbär och söta äpplen ger marmeladen en trevlig smakbalans.

Rönnbär- och äpplemarmelad

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g rönnbär frysta, rensade och sköljda
  • 600 g äpple rensad vikt
  • 1 dl vatten
  • 800 g strösocker
  • 2 tsk Melatin
  • Atamon

Instruktioner

  • Skölj, kärna ur och dela äpplena i riktigt små bitar, men du behöver inte skala dem.
  • Lägg rönnbär och äppelbitar i en kastrul och häll över vattnet.
  • Koka upp och låt småkoka i cirka 15 minuter.
  • Blanda melatin och socker, och häll ned det i kastrullen under omrörning.
  • Småkoka marmeladen tills den blir tjock och nästan seg konsistens.
  • Blanda en matsked atamon med två deciliter hett vatten. Häll blandningen i en flaska och skaka om ordentligt så att blandningen träffar alla ytor i flaskan.
  • Häll ut atamonblandningen, häll i marmeladen och förslut locket medan den fortfarande är varm. När marmeladen svalnar kommer den kvarvarande luften i burkenatt dras samman och se till att locket försluts extra bra.