Jag kommer ihåg mormors rönnbärssaft från när jag var liten eftersom den smakade så annorlunda mot saft som vi brukade köpa i affärerna. Om den egentligen anledningen var att det var hemgjord saft med allt vad det innebär, att det var just rönnbär, eller om det var för att det var mormor som gjort den ska jag låta vara osagt. Doften och smaken väcker dock fortfarande minnen till liv.

Här visar vi två sätt att göra rönnbärssaft, antingen i en kastrull eller med en saftmaja. Den stora skillnaden är givetvis tillagningssättet, men det är små skillnader även bland ingredienserna. Med en saftmaja behövs det lite mer socker och vatten saknas som ingrediens eftersom det fylls på i saftmajan efter behov och inte efter receptet. Det tar dessutom längre tid att göra saft i kastrull, i receptet står tillagningstiden som fyra timmar men mycket av det är ren väntetid. Med en saftmaja tar det ungefär en timma att göra färdigt saften.

Och om du använder saftmajan, snälla, tänk på att du kommer att pyssla med vattenånga och skållhet saft så ta det lugnt och var försiktig.

Rönnbärssaft
Rönnbärssaft gjord på två olika sätt - antingen i en kastrull eller med en saftmaja.
Rönnbärssaft
Rönnbärssaft gjord på två olika sätt - antingen i en kastrull eller med en saftmaja.
Portioner Tillagningstid
1liter 4timmar
Portioner
1liter
Tillagningstid
4timmar
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: liter
Ingredienser
Portioner: liter
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
    Rönnbärssaft i saftmaja
    1. Preparera saftmajan med vatten i bottendelen. Fyll på med bär och socker i den översta behållaren. Bären behöver inte vara rensade så tillvida att det inte gör något om det finns kvar pinnar och blad. Eventuella insekter och sniglar ska däremot plockas bort.
    2. När det samlas saft i mittenbehållaren, häll ut saft i en behållare och häll saften över bären i den övre behållaren. Upprepa detta 3-5 gånger.
    3. När saften är färdig, blanda en matsked atamon med två deciliter hett vatten. Häll blandningen i en flaska och skaka om ordentligt så att blandningen träffar alla ytor i flaskan.
    4. Häll ut atamonblandningen, häll i het saft direkt från saftmajan, och förslut korken medan saften fortfarande är het. När saften svalnar kommer den kvarvarande luften i flaskan att dras samman och se till att korken försluts extra bra.
    Rönnbärssaft i kastrull
    1. Lägg rönnbären i en vid kastrull och häll på vattnet.
    2. Koka lugnt i 25-30 minuter tills bären har mjuknat. Krossa gärna bären mot kastrullens kant under kokning.
    3. Ställ kastrullen med lock bredvid spisen (på ett korkunderlägg eller liknande) och vänta i tre timmar.
    4. Låt saften självrinna genom silduk eller genom ren handduk i durkslag.
    5. Gör ren kastrullen, eller använd en ny kastrull. Häll saften i kastrullenoch tillsätt sockret. Låt blandningen sjuda i tio minuter. Var noga så att du får bort allt skum.
    6. När saften är färdig, blanda en matsked atamon med två deciliter hett vatten. Häll blandningen i en flaska och skaka om ordentligt så att blandningen träffar alla ytor i flaskan.
    7. Häll ut atamonblandningen, häll i het saft direkt från saftmajan, och förslut korken medan saften fortfarande är het. När saften svalnar kommer den kvarvarande luften i flaskan att dras samman och se till att korken försluts extra bra.