Rotmos, när säsongen är rätt, är en av de godaste mostyperna man kan få på sin tallrik. Åtminstone om det är gjort på säsongens finaste rotfrukter. En liten skvätt grönsaksfond kan lyfta moset om du haft otur med kålroten, ibland är de lite smaklösa och moset blir inte så smakrikt som man skulle önska. För det är kålroten som ska stå för det mesta av smaken, moroten ska bidra med lite sötma och potatisen med lite stärkelse så att moset blir fast och fint.

Om du skär rotsakerna i lika stora bitar lägger du i potatisen efter en stund, men vill du slippa det kan du skära morot och kålrot i mindre bitar och bara dela potatisen lite grovt. Då kan du lägga allt i samma kokvatten på en gång. Mängderna i receptet är ganska ungefärliga, ofta blir det ungefär 50% kålrot, 25% morot och 25% potatis även när jag hackar på gehör, det är faktiskt inte så supernoga. Bara det är mycket kålrot så löser sig resten! Servera med vegetariska biffar för en helvegetarisk maträtt, eller mer traditionellt med köttkorv, fläsklägg eller stekt falukorv.

Rotmos
Inte det blekrosa blasket som serverades i skolan utan ett rejält mos på säsongens härliga rotfrukter.
Rotmos
Inte det blekrosa blasket som serverades i skolan utan ett rejält mos på säsongens härliga rotfrukter.
Portioner Tillagningstid
4portioner 1timma
Portioner
4portioner
Tillagningstid
1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skala alla rotfrukter och dela i bitar.
  2. Koka upp vatten och lägg i kål- och morotsbitarna.
  3. Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
  4. Häll av spadet, spara lite till mosningen, och mosa rotsakerna.
  5. Späd med lite av kokspadet och häll ev i en liten skvätt matlagningsgrädde. Smaka av med salt och peppar.