Rulltårtan är, i mitt tycke, inte lätt att lyckas med. Det finns alldeles för många saker som kan gå fel. Smeten kan bli för tjock eller för lös, gräddningen kan gå fel, fyllningen kan pysa ut eller så kan den spricka i rullningen. Men skam den som ger sig, om man övar blir man bra på något och det smakar inte sämre för att det ser ut som en trafikolycka. Misslyckade rulltårtsförsök kan maskeras till bakelsebottnar: skär lagom stora bitar av rulltårtan och klä botten av en liten form. Lägg färsk hackad frukt och vispad grädde ovanpå och vips är det inte en kotte som vet vad det var du skulle gjort från början.

Rulltårta
Sockret som kakan rullas i kan bytas mot kokos, om det blir för mycket socker på en gång.
Rulltårta
Sockret som kakan rullas i kan bytas mot kokos, om det blir för mycket socker på en gång.
Portioner Tillagningstid
1rulltårta 20min
Portioner
1rulltårta
Tillagningstid
20min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: rulltårta
Ingredienser
Portioner: rulltårta
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker fluffigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  3. Vispa ner torrvarorna i äggvipset tillsammans med vattnet.
  4. Bred ut smeten i en långpanna på ett bakplåtspapper, ganska tunt. Fördela smeten jämt med en slickepott, så inte rulltårtan blir sned när du rullar den sedan.
  5. Grädda i cirka 5 minuter mitt i ugnen, var med sista minuten för gräddningen går väldigt snabbt på slutet.
  6. Strö ut socker på ett smörpapper. Stjälp upp kakan på sockret och låt svalna.
  7. Bred ut sylt, marmelad, hackad färsk frukt eller någon annan fyllning så det täcker kakan. Använd pappret kakan ligger på för att rulla ihop skapelsen till en rulltårta.