Vad passar bättre till advent än frukostfrallor med smak av saffran? Doften när du öppnar påsen dagen därpå är nästan bedövande, och smaken är helt underbar. Saffran och stark ost passar förvånansvärt bra ihop, och det hade jag inte vetat om inte äldsta dottern laborerat fram det här receptet.

Fantastisk doft. Smakar underbart med stark ost.

Saffransfrallor

Måltid: Matbröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 24 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1 påse saffran
  • 2 tsk salt
  • 3 msk rapsolja
  • 15 dl mjöl cirka

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg. Knåda den i några minuter. Sätt ugnen på 250°C.
  • Låt degen jäsa under bakduk till dubbla storleken i ca 45 min.
  • Dela degen i ca 24 lika stora delar. Forma dem till avlånga frallor (eller runda). Lägg dem på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
  • Grädda frallorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.