Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. Vill du ha den kladdigare får du ta ut den lite tidigare, ska din kaka vara helt genomgräddad som en sockerkaka istället behöver den vara inne lite längre. Mycket hänger på hur just din ugn fungerar, våga prova dig fram!

Kladdkaka är aldrig fel, någonsin!

Saffranskladdkaka

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Portioner 10 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • 5 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk salt

Topping

  • 3 st ägg
  • 1 pkt saffran
  • 100 g smör
  • 150 g vit choklad
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl

Instruktioner

Kladdkaka

  • Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
  • Smält smöret i en kastrull. Rör ihop socker, vaniljpulver och ägg i en bunke.
  • Blanda ihop mjöl, kakao och salt, rör ner det med smöret i äggsmeten. Häll smeten i formen.

Topping

  • Blanda ihop socker, saffran och ägg i en annan bunke.
  • Smält den vita chokladen. Blanda i den och resten av ingredienserna i saffranstoppingen. Rör om ordentligt.

Montering

  • Häll saffranssmeten över kladdkakesmeten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  • Kakan kan med fördel stå kallt ett tag innan servering.