Saffranspannkakan, också känd som gotlandspannkaka, är ett perfekt sätt att ta vara på överbliven gröt på. Så gott att det faktiskt finns risk att man med flit gör mer gröt på julaftonsmorgonen än vad som rimligen kan gå åt! Egentligen är det väl en efterrätt, men den fungerar lika bra som ljummet mellanmål eller till fikat om man vill bjuda på något mer än bara kaka till kaffet. Ugnspannkakor i olika former har lagats väldigt länge i Sverige, men just den här kombinationen med dyra och exklusiva råvaror som socker, saffran och mandel gjorde det till en exklusiv och festlig rätt förr.

Guldgul och full av julens smaker.

Saffranspannkaka

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 6 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 pkt risgrynsgröt 2 små grötkorvar, det går lika bra med 1l kall överbliven gröt
  • 1,5 g saffran
  • 3 msk socker
  • 1 msk vanilj
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 st ägg
  • 50 g sötmandel hackad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader. Smörj formen.
  • Blanda saffran, socker och vaniljsocker. Blanda sockerblandningen med grädden och rör ner i gröten.
  • Vispa upp äggen lätt. Rör ner dem också i gröten.
  • Hacka mandeln och rör ner i gröten.
  • Häll upp gröten i formen och grädda långt ner i ugnen i cirka 30 minuter om formen är grund och vid. Använder du en djupare form kan du behöva låta den vara inne längre, lägg då lite folie över så den inte blir bränd.
  • Låt svalna något före servering, den vinner på att serveras ljummen snarare än varm. Den är om möjligt ännu godare dagen efter.