Nyckelingrediensen i det här receptet är konjaksmarinerad saffran med mandelmassa som god tvåa. Kakan gräddas med fördel långt ner i ugnen på lite lägre temperatur så att den hinner bli klar rakt igenom utan att bli torr. Dofta över lite florsocker när den är klar, eller dekorera den med ett lager frosting. Häll upp florsocker i en tesil och knacka lätt på kanten för att pudra över ett tunt fint lager. Kakan passar lika bra till en finare adventsfika som till en vardagligare sammankomst med vännerna.

Saffran som dragit i konjak i ett år ger en helt otroligt fyllig smak.
Saftig sockerkaka med saffran
Saffran som dragit i konjak i ett år ger en helt otroligt fyllig smak.
Portioner Tillagningstid
10bitar 45minuter
Portioner
10bitar
Tillagningstid
45minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: bitar
Ingredienser
Portioner: bitar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en springform, ca 26cm i diameter. Vispa ägg och socker luftigt.
  2. Smält smöret och häll i mjölken så allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och vispa. Vispa i konjaksmarinerad saffran. Riv ner mandelmassan och blanda.
  3. Blanda alla torra varor i en annan skål. Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen.
  4. Grädda sockerkakan i cirka 35 minuter långt ner i ugnen. Känn efter med en provsticka om den är klar, stickan ska vara helt torr när den kommer ut. Låt den svalna i formen så lossnar den lättare.
  5. Pudra över florsocker eller pynta med ett lager frosting före servering.