Anledningen till att det bara är äggulorna vid pensling är lika enkel som logisk – det är gult saffransbröd, och det guldgula förstärkt om man bara använde gula. Jag hoppar dessutom över det gamla så kallade husmorsknepet att blanda saffran med en sockerbit i en mortel och stöta socker och saffran tillsammans. Det är ett onödigt moment som tar tid, saffranet är redan i pulverform, och ingen kommer att märka någon skillnad.
Om du däremot använder motsvarande mängt hela saffranspistiller, rekommenderar jag att du använder sockerbit och mortel.

Simpelbullar med saffran för bakmaskin
Guldgula ljuvligheter med rik smak av saffran.
Simpelbullar med saffran för bakmaskin
Guldgula ljuvligheter med rik smak av saffran.
Portioner Tillagningstid
16st 2,5timma
Portioner
16st
Tillagningstid
2,5timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Blanda smör, strösocker, salt, vetemjöl och saffran i bakmaskinens tråg.
  2. Värm mjölken till 37°C. Smula ner jästen i mjölken under omrörning. När jästen har löst upp sig, häll ner mjölk och jästblandningen i bakmaskinens tråg.
  3. Starta bakmaskinen med inställningen "deg" eller motsvarande, så att ingenting gräddas utan maskinen enbart tar hand om knådning och jäsning.
  4. När bakmaskinen är färdig, stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två lika stora bitar, dela dessa i två lika stora bitar, och så vidare. Fortsätt tills du har sexton lika stora bitar.
  5. Använd handflatorna för att rulla degbitarna tills de är runda degklot. Placera de blivande bullarna på en plåt och låt jäsa under bak-/kökshandduk i cirka 40 minuter.
  6. Värm ugnen till 225°C. Pensla bullarna, dekorera med strö- eller pärlsocker, och grädda bullarna mitt i ugnen i 5-10 minuter.