Smultronlikör

Smultron är en av de saker som jag verkligen associerar med sommar, så varför göra en flaska sommar att plocka fram när vintern viner runt husknuten. En intressant trivialitet är att det mumsiga röda bäret faktiskt inte är själva frukten, det är i själva verket bara en skenfrukt. de verkliga frukterna är i själva verket de små gula fröna (som faktiskt är nötter), som är utspridda på skenfruktens utsida. Det kan faktiskt finnas fler än 1000 på ett enda bär.

En sak att tänka på är att den här smultronlikören inte har den typen av kraftig smak som hoppar upp och boxar dig i smaklökarna, tvärtom har den en väldigt len och diskret smak. Därför är det extra viktigt att du använder ett okryddat brännvin, för säga vad man vill – smultronsmak är inte beredd att gå i närkamp med kryddat brännvin.

Smultronlikör
Med silkeslen smak av sommar.
Smultronlikör
Med silkeslen smak av sommar.
Portioner Tillagningstid
6dl 12veckor
Portioner
6dl
Tillagningstid
12veckor
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: dl
Ingredienser
Portioner: dl
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skölj smultronen och rensa bort eventuellt. Placera bären i en glasburk och häll över alkoholen.
  2. Förslut burken och låt burken stå i 8 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  3. Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  4. Låt flaskorna stå mörkt i minst 4 veckor före servering.

Andra spännande recept: