Paj på sötpotatis, sweet potato pie, är en amerikansk klassiker som nog de flesta hört talas om men kanske inte alla har provat. Den är väl värd att testas, varför inte till den tillika amerikanska högtiden Halloween? I Martha Stewarts recept ingår det kryddpeppar och muskot, istället för ingefära medan andra förordar muskot, kanel och vanilj. Den berömda sångerskan Patti LaBelle rekommenderar kanel och muskot, men alla kombinationerna är mer eller mindre gångbara tycker jag. Det blir, nästan hur man än gör, gott!

Sötpotatispaj
Sweet potatoe pie, sötpotatispaj, förknippas oftast med Thanksgiving.
Sötpotatispaj
Sweet potatoe pie, sötpotatispaj, förknippas oftast med Thanksgiving.
Portioner Tillagningstid
8port 3timmar
Portioner
8port
Tillagningstid
3timmar
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Gör pajdegen först, den vill gärna vila i kylen en stund. Matberedare är bra här: i så fall är det bara att hälla i allt i matberedaren och köra tills det är en deg. Låt degen vila i åtminstone en halvtimma i kylen.
  2. Undertiden kan du koka sötpotatisen mjuk och mixa den till en slät puré med stavmixer. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda i grädde, kryddor och ägg. Vispa till en slät smet.
  4. Klä pajformen med degen, om du vill förgrädda den ska den förgräddas i 10 minuter. Eventuellt kan kanterna behöva kläs med folie så de inte blir brända.
  5. Häll smeten i skalet och grädda i ungefär 50 minuter, eller tills pajen stelnat.
  6. Serveras ljummen med grädde eller kall med marshmallows.