Jag har sagt det förut men jag säger det igen: vad du än gör, koka inte sparris. Smakämnena är vattenlösliga, vilket gör att du kommer att hälla bort den mesta smaken från din sparris med kokvattnet. Smörstek den i rikliga mängder smör istället, smakämnena är inte fettlösliga och stannar i sparrisen där de hör hemma och sparrisen suger inte åt sig nämnvärda mängder smör.

Skillnaden mellan grön och vit sparris är odlingssättet, själva arten är den samma. Allt eftersom sparrisen växer täcks den över med jord igen, kupas, på samma sätt som potatis för att bli vit. Den gröna odlas som vanligt, är lättare att skörda men är känsligare för frost och andra otrevligheter. Den vita växer långsammare på grund av motståndet från jorden och blir grövre än den spädare gröna. Den vita kan upplevas som bittrare av somliga medan den gröna har mer smak.

Kombinationen sparris och parmesan är en hit oavsett om du väljer att göra paj eller fritatta. Färsk sparris blir godast, använder du fryst kan den bli lite sladdrig och konstig i konsistensen. Gillar du inte parmesan, eller vill ha ett svenskt alternativ går det precis lika bra med Västerbottenost.

Sparris och parmesan är goda kompisar, smakmässigt.

Sparris- och parmesanostpaj

Måltid: Huvudrätt
Kök: Okänt
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 5 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Pajskal

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 130 g ost parmesan, riven
  • 9 st ägg
  • 1 krm svartpeppar nymalen
  • 250 g sparris färsk
  • 100 g smör
  • 1 krm muskotnöt riven

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
  • Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter).
  • Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
  • Hetta upp en stekpanna och smält smör eller motsvarande mängd olja. Ta bort det träiga på sparrisen, om det behövs och dela dem på längden. Stek sparrisen i fettet tillsammans med lite muskotnöt tills den är mjuk.
  • Vispa äggen. Riv osten. Lägg sparrisen i pajformen, lite kors och tvärs.
  • Strö över hälften av osten och häll över de vispade äggen. Strö över resten av osten och tryck lite med en gaffel så den sjunker ner lite i ytan.
  • Grädda i nedre halvan av ugnen i 225°C i cirka 20 minuter, eller tills pajen stannat (den dallrar inte sjösjukt när du petar på den) och fått fin färg.
  • Låt pajen svalna lite innan du serverar den så blir den godast.