Jag vägrar koka sparris i vatten, smakämnena är vattenlösliga. Så jag steker dem i rikligt med smör istället, sparrisen drar ändå inte åt sig av det och alla smakämnena stannar i sparrisen, istället för att åka i vasken tillsammans med kokvattnet. Fast ska man göra soppa behöver man inte bekymra sig så mycket om det, särskilt inte som soppan mixas slät.

Sparrissoppa

Måltid: Huvudrätt, Soppa
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 3 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g sparris
  • 70 g lök ca ½
  • 1 st buljongtärning
  • 0,5 dl vitt vin torrt
  • 9 dl matlagningsgrädde
  • 1 krm muskotnöt
  • 50 g smör

Instruktioner

  • Om du tänker använda fryst sparris, låt den tina först. Dela av knopparna och dela sparrisen i 2 cm långa bitar. Lägg knopparna åt sidan.
  • Lägg alla ingredienser utom knopparna i SoupMakern och välj programmet för slät soppa.
  • När det är 5 minuter kvar på soppan hettar du upp smöret och steket knopparna. Dofta över lite muskotnöt.
  • Smaka av soppan med lite salt och svartpeppar om det behövs och garnera med knopparna. Servera soppan rykande het.

Anteckning

Lyssna till Heston Blumethals förklaring till varför man inte ska koka sin sparris. Hans experiment är synnerligen enkelt att göra hemma dessutom, om du är nyfiken på skillnaden. Ett hett tips är att krydda med lite mald eller riven muskotnöt, om du inte har tryffel.
https://www.youtube.com/watch?v=ZF5VJmChoc0