Stuvad vitkål

En god stuvning sitter aldrig helt fel, och det är faktiskt inte bara makaroner man kan stuva. Även vitkål går alldeles utmärkt att hantera på det här viset och all smak blir kvar i själva stuvningen då man kokar vitkålen i mjölken direkt och inte häller bort någonting. Alla nyttigheter stannar i stuvningen som kan göras precis så lös eller fast som man själv önskar. Sjud inte på för hög värme bara så det bränner i botten och rör om med jämna mellanrum så blir det en ny höjdarrätt på middagsbordet! Byt persiljan mot dill eller andra fräscha örter för lite variation.

Krämigt god vitkålsstuvning som passar lika bra till lax som till stekt kycklig eller fläskkött.

Stuvad vitkål

Måltid: Huvudrätt
Kök: Okänt
Tillagningstid 25 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 700 g vitkål
  • 50 g smör
  • 3 msk mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk grönsaksfond
  • 0,5 pkt persilja fryst, kan hoppas över

Instruktioner

  • Ansa och skär vitkålen i ca 2cm stora bitar.
  • Smält smöret i en gryta och lägg i kålen. Rör om så den blir glansig.
  • Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölken direkt.
  • Krydda ev med bladkryddor, salt och peppar. Låt koka upp och sjud på svag värme tills kålen är mjuk. Vitkål ca 15 minuter, späd sommarkål cirka 5 min.

Rulla till toppen